VA-meters

VA-meters, vanuit de historie ook wel rotameters genoemd, zijn relatief eenvoudige instrumenten die voor zowel vloeistoffen als gassen worden gebruikt. VA is de afkorting van Variable Area, of in het Nederlands “variable doorlaat”. VA-meters, vadometers, vlottermeters. Het zijn dezelfde instrumenten.

VA-meters zijn relatief goedkope instrumenten, met de mogelijkheid de flow af te lezen zonder dat het instrument elektrisch wordt gevoed. De kunststof uitvoeringen zijn prijstechnisch interessant, de glazen versies nauwkeuriger. De in staal uitgevoerde vadometers zijn beter bestand tegen hogere drukken, temperaturen en andere vormen van mechanische belasting. Alle instrumenten kunnen worden voorzien van een schakelcontact voor flowbewaking; de stalen uitvoeringen kunnen bovendien worden uitgerust met een 4-20 mA transmitter. Naast de instrumenten die zijn uitgevoerd met een vlotter zou men ook de “flappermeters” nog als een VA-meter kunnen zien. Een targetmeter is toch een beetje anders.

Voor de grotere (kunststof) leidingen in bijvoorbeeld zwembaden en waterbehandelingsinstallaties is de Staurand N4,  een bypass concept, een interessant instrument.

Voor deze techniek zijn onze partners:

 

 

 

 

en