Tandrad en schroefspindel flowmeters

Tandrad flowmeters hebben in tegenstelling tot oval gear flowmeters ronde raderen. De ruimte tussen de raderen en het huis is de verdrongen hoeveelheid vloeistof.

De verdringende ruimtes bij een tandradflowmeter zijn dus relatief klein, en daardoor het volume per puls idem dito. Ofwel: een tandradflowmeter geeft veel pulsen per volume eenheid. Een bijkomend voordeel daarbij is de minimale pulsatie.

Dit maakt het instrument geschikt voor metingen aan hydraulische testbanken, hydraulische lekkage en hydraulische systemen. Een andere applicatie vinden we in de Poly-Urethaan (PUR) productie, waarbij Polyolen en Isocyanaten in precieze verhoudingen gedoseerd worden.

Een doorstromingsmeter met een aanzienlijk lagere drukval is de schroefspindel flowmeter. Model SVC is beschikbaar in 3 maatvoeringen, voor een totaal meetbereik van 1 tot 1000 LPM. De nauwkeurigheid van dit instrument is < 0,2 % (bij een viscositeit 20 mm²/s van de vloeistof) en heeft een turndown van 150:1. De lineariteit is een factor beter: < 0,1 %. Een schroefspindel flowmeter is dus interessant voor wat grotere flows van enigzins smerende producten, waarbij een lage drukval over de debietmeter gewenst is.