Primaire flowelementen, o.a. volgens ISO 5167 en ASME

Seiko is de absolute nummer 1 voor primaire flowelementen voor verschildruk flowmetingen. Gewoonlijk volgens ISO 5167 of ASME. Maar ook niet-genormeerde flowelementen, restriction orifices, manifolds en andere specials worden gemaakt.

Seiko is gecertificeerd conform ASME-Boiler & Pressure Vessel Code volgens ASME Section I (Power Boiler), ASME Section B31.1 (Power Piping) en ASME Section 8 (pressure Vessel), en is één van de weinige Europese firma’s die een S-stamp hebben. Daardoor is er een relatief gemakkelijke toegang tot de markt van ASME-georienteerde eindgebruikers. Ook heeft Seiko KTA-licentie (voor nucleaire toepassingen). Lascertificatie is conform EN 287-1, EN 288-3, AD-HP 0 / TRD 201 en ASME Section IX. Non-Destructive Testing (NDT) wordt uitgevoerd volgens TRD, AD-HP 5/3 of ASME. Uiteraard is Seiko gecertificeerd om conform PED te produceren volgens Categorie II, Module D1, E1; Categorie III, Module H en Categorie IV, Module H1.

Verschildruk (dP-) flowelementen worden breed toegepast in vrijwel elke industrie. Deze meettechniek is eenvoudig in concept, robuust, is geschikt voor hoge temperatuur en hoge druk toepassingen, is te maken in vrijwel elk materiaal, en staat gelaste constructies toe. Ook kunnen in extreem grote, eventueel niet ronde leidingen verschildruk flowelementen worden ingezet.

Een belangrijk argument dat spreekt voor deze meettechniek is dat er een standaard is. Vooral de ISO 5167 is hier bekend. In deze standaard staan de specificaties van de meetelementen tot in detail beschreven. Bovendien worden de voorwaarden aangegeven waaraan de meetflens, de ISA-nozzle, de long-radius nozzle, de venturi-nozzle en klassieke venturi dienen te voldoen. Zelfs worden de gevolgen van afwijking van de standaard en richtlijnen voor inbouw beschreven. Dit geeft, indien de standaard wordt gevolgd, bepaalde zekerheden qua meetnauwkeurigheid, e.d.

Bij de sizing van de flowelementen wordt gebruik gemaakt van het gerenommeerde software pakket Conval®. Deze configuratiesoftware houdt rekening met alle ingevoerde parameters. Van procesdata tot de kleinste details die invloed hebben op de flowmeting. Het pakket waarschuwt wanneer het flowelement buiten de norm komt, en instrueert rechte aan- en uitstroomlengtes. Van elk flowelement wordt voorafgaand aan de productie een designtekening gemaakt voor goedkeuring door de eindgebruiker.